Zeer geslaagde tiende editie van LelySTART

22.500 mensen bezochten LelySTART!

Waar vorig jaar de zon volop scheen en mensen met blote benen naar het festival konden, kende LelySTART dit jaar toch wel iets andere weersomstandigheden. Het festival had te maken met lagere temperaturen en af en toe een fikse bui. Toch mogen we wel zeggen dat het een zeer geslaagde editie is. Op zaterdagavond was er een recordaantal bezoekers en verschillende activiteiten waren helemaal uitverkocht! Ook de zondag kenmerkte zich als een gezellige dag, hoewel de regen het festival af en toe wel parten speelde. Met 22.500 bezoekers mag de organisatie dan ook absoluut niet klagen! Dit jaar vond alweer de 10e editie van LelySTART plaats, een festival waar grote namen als Racoon, Chef Special, Jett Rebel, Van Velzen, Waylon en Ronnie Flex op het podium stonden. Een festival waar Lelystad trots op kan zijn!

Bekijk alle foto’en filmpjes van het hele weekend op onze Facebookpagina! 

Recordaantal bezoekers op zaterdagavond
Ronnie Flex en Waylon waren duidelijk populair. Al na een halfuur bracht de organisatie berichten naar buiten waarin bewoners geadviseerd werden om niet meer naar het festivalterrein te komen, omdat het vol dreigde te raken. Kort na 21:30 uur werd het festivalterrein dan ook afgesloten, omdat het de grote stroom toeschouwers niet meer aan kon. Verschillende teleurgestelde Lelystedelingen vonden vervolgens een mooi plekje in de parkeergarage, vanwaar ze de optredens toch nog goed konden zien. Helaas bleek er een monitorstoring te zijn bij Ronnie Flex, waardoor de artiest niet op tijd kon beginnen. Nadat dit echter was opgelost, gaf hij een geweldige show weg. Het publiek genoot ten volle!

Uitpuilende bak tijdens Dag van Amateurskunst op zondag
Terwijl buiten de LelySTART vrijwilligers een stevige bui wegschoven van het podium KunstGras en het Zeeliederenkoor moedig standhield achter haar twee accordeonisten, dampte op zondag de theaterzaal van Kubus. Van My way Productions tot Kunstbende winnaars Veronique Bosch en Norah Jane, van D.D.Dance tot All-in One Brassband, ieder nam het podium vol vuur en vaart. Een non-stop programma met maar liefst 24 acts in het hart van Kubus hield de gemoederen warm en enthousiast. Het was een feest voor de optredende Lelystedelingen én voor de bezoekers. De vibe voelde je in de wijde omtrek. Onderweg stonden de bezoekers stil bij de Kunstwerken van Tour of Art, maar ook bij de inloopworkshops: sieraden maken, digital sampling bij slagwerker Olaf Noordanus, T-shirts beschilderen of jezelf laten schminken. Overal waren er activiteiten te beleven. KunstGras had het dit jaar wat moeilijker door de weersomstandigheden, maar ook daar troffen we – voor een deel dezelfde – artiesten die zich graag wilden laten zien aan Lelystad en hun familie. Kortom een prachtzondag.

Kofferbakmarkt, Lekker Lelystad en straattheater
Op straat was er ook heel wat te beleven. Er was een écht VOC schip, een ballenkunstenaar die met van alles kon jongleren, een ijzingwekkende acrobatenact, tijdreizigers op rollerskates en een heus bellenblazend Viswijf! Op Lekker Lelystad konden de bezoekers zichzelf verwennen met het heerlijke eten en drinken van de ambachtelijke eetstandjes en de originele foodtrucks. Buitengewoon populair was ook de Kofferbakmarkt, waar menig bezoeker naar hartenlust snuffelde tussen de aanboden waren. Jammergenoeg viel de regen vanaf een uur of twee met bakken uit de hemel, waardoor veel bezoekers zich genoodzaakt zagen om het festivalterrein te verlaten.

Healthy Culture
Intussen konden families ook bij FlevoMeer Bibliotheek schuilen voor de regenbuien, terwijl hun kinderen zich vermaakten op het prachtige springkussen in de hal, in de vorm van een reusachtige krokodil. Boven waren er workshops te volgen van Balans & Dans, met een onverwacht optreden van twee jongedames die hun zojuist ingestudeerde dans graag wilden laten zien op het podium, en een leuke gezondheidsmarkt met stands van Alex Healing, De Oosterse Hand, Sportbedrijf, Simpl Food, Balans & Dans en FlevoMeer Bibliotheek.

Uitverkocht programma bij Agora Theater
Bij Agora Theater was het op de zondag een drukte van belang. Beide speeltijden van Hotel Transylvania 2 NL en de film De Kinderen van Juf Kiet waren volledig uitverkocht! Ook de aftrap van NFFS was een succes. Dit Nationale Film Festival voor Scholieren gaat morgen van start en bij Agora Theater konden de bezoekers vandaag alvast een voorproefje krijgen.

Geslaagd festival
Festivaldirecteur Jan Gras kijkt terug op een mooie editie: ‘Ondanks de moeizamere weersomstandigheden, een zeer geslaagde jubileumeditie van LelySTART.’ En uiteraard zou er zonder vrijwilligers en sponsoren geen LelySTART zijn. Graag een bedankje voor alle sponsoren en de honderd vrijwilligers die zich op allerlei manieren hebben ingezet. Sommigen zelfs in de stromende regen of met harde windstoten! Zonder hun inzet was deze tiende editie van het festival niet mogelijk geweest. Lelystad kan intussen de agenda vast tevoorschijn halen, want de data voor volgend jaar zijn ook bekend: 14, 15 en 16 september 2018. Tot volgend jaar!

10 jaar LelySTART
LelySTART is dé start van het nieuwe culturele seizoen in Lelystad. Onder deze vlag organiseren Agora Theater, Poppodium Underground, De Kubus, FlevoMeer Bibliotheek Lelystad en City Marketing Lelystad talloze optredens, demonstraties, workshops en straattheater in het Stadshart van Lelystad. De toegang is helemaal gratis en vond dit jaar plaats in het weekend van 15, 16 en 17 september. Dit was alweer de tiende editie van het festival!

Bekijk alle foto’en filmpjes van het hele weekend op onze Facebookpagina! 

Veel uitverkochte acts op zaterdag!

LelySTART is populair

De zaterdag van LelySTART was een overvolle dag, gevuld met optredens, voorstellingen, cabaret, voorlezen, markten, workshops, lekker eten en nog veel meer. Vooral de optredens van Ronnie Flex & Deuxperience, Waylon en Lisa Loïs Sings Adele trokken veel bezoekers. Nog voor Ronnie Flex het podium betrad, was het festivalterrein zelfs helemaal vol en werden er geen nieuwe bezoekers meer toegelaten. Continue reading

Knallende aftrap van LelySTART!

LelySTART is begonnen!

Met een innemende lezing van bestseller auteur Kluun, spetterende optredens van Rilan & The Bombardiers en The Euros, en een hilarische performance van Club Cabaret is de tiende editie van LelySTART van start gegaan. Het nieuwe culturele seizoen is in Lelystad weer geopend! Continue reading

Lelystad is tijdens LelySTART één groot open huis

Agora-directeur Jan Gras: “Kunst en Amusement brengen mensen op de been”

Jan Gras, artistiek directeur van Agora Lelystad, is al sinds 2009 verbonden aan LelySTART. “Ik heb het zien uitgroeien tot een waardige opening van het culturele seizoen, dat 25.000 Lelystedelingen op de been brengt. Cultuur is het hoofdingrediënt, maar we doen het voor de hele bevolking van Lelystad. Daardoor kunnen we een ontspannen weekend aanbieden, waar niks hoeft, maar waar voor iedereen wat te zien en te beleven is.” Continue reading

Smullen tijdens LelySTART

Verwen je smaakpapillen op het festivalterrein!
LelySTART viert haar tienjarig jubileum op vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 september met namen als Waylon, Lisa Loïs sings Adele, Ronnie Flex & Deuxperience, schrijver Kluun, The Euros, Koningstheateracademie, theatergroep Het Kleine Theater, de Lelystadse Bolivar, de feestelijke voorstelling Nog 100 nachtjes slapen, afterparty Thirty Dancing, Rilan & the Bombardiers en de films Hotel Transylvania 2 en De kinderen van Juf Kiet. Met zo’n bomvol programma is het natuurlijk belangrijk om ook de innerlijke mens goed te verzorgen. Dat gaat helemaal goed komen met diverse foodtrucks die hun heerlijkheden aanbieden. Continue reading

Blokkenschema LelySTART is bekend!

Verheug u met ons mee op het komende weekend!
Volgend weekend vindt de tiende editie plaats van LelySTART en deze week is het blokkenschema met het complete programma bekendgemaakt. En wat voor programma! Er is zoveel te doen, te ervaren en te beleven. En het leukste is misschien nog wel: de toegang van het hele festival is gratis! Verheug u samen met ons mee op het komende weekend.

Knallende aftrap
Op vrijdagavond brengt Kluun een bezoekje aan het jubilerende festival. Deze schrijver, die bekend werd door zijn bestseller Komt een vrouw bij de dokter, is vanaf 20:00 uur te zien bij FlevoMeer Bibliotheek. Intussen gaat op hetzelfde moment op het hoofdpodium Rilan & the Bombardiers van start. Het liedje Walking on Fire van deze Haarlemse band werd al voor drie Amerikaanse Netflix/HULU/FOX series gebruikt! Na Rilan & The Bombardiers is het op het hoofdpodium genieten met The Euros, een coverband die van elk optreden een feestje weet te maken. Bezoekers hoeven ook geen honger te lijden, want er is allerlei lekkers te krijgen bij de verschillende foodtrucks. Intussen is het bij Agora Theater lachen, gieren en brullen met Club Cabaret en hun voorstelling Het Cabaret van Nu. Dit spektakel illustreert precies hoe cabaret ooit is ontstaan: aan de toog, met de kroegbaas die de betogen van zijn gasten aan elkaar praat. Een voorstelling die je niet mag missen!

Goed gevulde zaterdag
Op zaterdag houdt Kubus Open Huis. Nieuwsgierigen kunnen eens een kijkje nemen in dat flamboyante pand, waar op zaterdag een instrumentenmarkt en een spannende speurtocht plaatsvinden. Voor Kubus is ook dit jaar weer KunstGras te vinden, al jaren een fenomeen tijdens LelySTART. Er is een podium met allerlei optredens en de Kunstmarkt. Bovendien vindt hier op het podium en later in de theaterzaal van Kubus ook de Paradevoorstelling Er zat een klein zigeunermeisje… plaats! Bij FlevoMeer Bibliotheek is er op zaterdag weer een Grote Boekverkoop, met heel veel afgeschreven bibliotheekmaterialen voor maar € 0,50. Bovendien zijn er presentaties en workshops van het BiblioLab en is er de leuke kindervoorstelling Nog 100 nachtjes slapen van Peter van Dijk, met na afloop een knutselactiviteit. Bij de boom op de Promesse wordt er voorgelezen en geschminkt. Intussen zijn Lelystad Danst en Lelystad Zingt & Musiceert bij Agora Theater te bewonderen, met onder andere het Flevolands Symfonie Orkest, Popkoor Jeans with BeaT! en de Circle of Music, en op het hoofdpodium is er aandacht voor Lelystads POPtalent. Zo zijn er onder andere optredens van POPdoc, de docentenband Kubus, Winnaar van My School’s Got Talent, Jammed en Divertido. Tussendoor naar huis om te eten is absoluut niet nodig, want er is heel veel lekkers te verkrijgen bij de verschillende foodtrucks!

Spectaculaire zaterdagavond
Het muzikale programma start ’s avonds op het hoofdpodium met de Lelystadse Bolivar, die in 2009 de halve finale behaalde bij het SBS programma “Holland’s got Talent”. In datzelfde jaar deed Lisa Loïs mee aan X-Factor en werd de onbetwiste winnares. Dit jaar staat ze op het hoofdpodium van LelySTART om de bezoekers te trakteren op haar prachtige covers van de Britse ster Adele. Om 21:15 uur staat Waylon op het programma, bekend van onder meer de Eurovisie Songfestivalinzending The Common Linnets, zijn juryrol bij The Voice en natuurlijk zijn eigen muziekcarrière, waarna Ronnie Flex & Deuxperience het muziekprogramma spectaculair af zullen sluiten. Intussen is bij Agora Theater volop te genieten van Comedytrain en gaat het feest na afloop van het muziekprogramma gewoon verder op de Afterparty bij Underground. Daar vindt namelijk voor bezoekers vanaf 27 jaar het populaire dansfeest Thirty Dancing plaats vanaf 21:00 uur. Voor je gratis toegangskaartje krijg je een DJ die thuis is in de beste classics van toen en de hits van nu, een welkomstdrankje, hapjes en andere feestelijke extra’s.

Zondag: Familiedag en Dag van de Amateurskunst
Op straat valt er op de LelySTARTzondag reuze veel te beleven. Zo is er een écht VOC schip, een ballenkunstenaar die met van alles kan jongleren, een ijzingwekkende acrobatenact, tijdreizigers op rollerskates en een heus bellenblazend Viswijf! Ook kunnen bezoekers heerlijk snuffelen in alle kofferbakken op de Kofferbakmarkt en kunnen ze hun zintuigen de kost geven bij de vele foodstands op Lekker Lelystad. Verdwalen in het stadshart van Lelystad was nog nooit eerder zo spannend en leuk! Families kunnen bij Agora Theater bovendien aanschuiven bij de films Hotel Transylvania 2 NL en de Kinderen van Juf Kiet, en er is een filmprogramma van NFFS. Bij Kubus is er aandacht voor de Dag van de Amateurkunst, met heel veel workshops en optredens, terwijl gezinnen op KunstGras kunnen genieten van de Kunst- en Verenigingenmarkt. Omdat in de week voorafgaand aan LelySTART de Nationale Sportweek plaatsvindt, staat FlevoMeer Bibliotheek op zondag in het teken van sport en gezondheid. Gezinnen kunnen hier deelnemen aan verschillende sportworkshops van Balans & Dans en voor de allerkleinsten is er een springkussen onder begeleiding. Verder is er een gezondheidsmarkt en zijn de diëtistes van Simpl Food aanwezig om bezoekers te voorzien van voedingsadviezen. Wellicht wordt die nieuwe start van het culturele seizoen dan ook meteen het startschot voor een gezondere cultuur in Lelystad!

Bruisend programma op laatste dag LelySTART

Genieten op Familiedag én de Dag van de Amateurkunst
De zondag van het LelySTARTweekend is net als vanouds weer Familiedag én de Dag van de Amateurkunst, met een uitgebreid programma over het hele festivalterrein. Zo zijn er bij Kubus heel veel workshops te volgen en voorstellingen te bekijken, kun je bij Agora gratis naar de film en kunnen bezoekers genieten van het Straattheater en de Kofferbakmarkt. Bovendien organiseert FlevoMeer Bibliotheek op de zondag Healthy Culture; een activiteit gericht op sport en gezondheid als afsluiter van de Nationale Sportweek. Continue reading

Dag van de Amateurskunst tijdens LelySTART

Kunst in alle vormen!

Zondag 17 september staat LelySTART bol van Lelystadse dansgroepen, theatermakers, Kunstbendewinnaars en popmusici. De theaterzaal van Kubus is die dag tot op de minuut volgeboekt door intendant amateurkunst Aino Merits om de bezoeker te laten genieten van optredens en workshops voor jong en oud. Continue reading