Ronald Giphart

Op zaterdagavond 15 september, tijdens het festival LelySTART, bezoekt Ronald Giphart het Literair Café in FlevoMeer Bibliotheek Lelystad.

Kun je met een robot een literair verhaal schrijven? Voor Nederland Leest 2017 ging Ronald Giphart in samenwerking met het Meertens Instituut en de Universiteit van Antwerpen de uitdaging aan. Giphart zei over het project tegen NRC Next: ‘Ik typ een paar woorden, de bot geeft een voorzet voor een zin. Het is niet allemaal even leesbaar en logisch, daar is mijn inbreng nog voor nodig.’ Giphart roemt de voordelen van het schrijven in samenwerking. ‘Ik kan altijd zeggen als het niks is: “Tsja, dat is de schuld van de robot.” En als het een geweldig verhaal is, dan zeg ik; “Ja goed, dat is dan wel dankzij mij ontstaan.”’ Het resultaat van het experiment is een kort verhaal dat Giphart samen met robot AsiBot schreef. Het werd opgenomen in de verhalenbundel ‘Ik Robot’ dat als geschenk verkrijgbaar was bij bibliotheken tijdens de looptijd van de campagne Nederland Leest 2017.

Over Ronald Giphart
Ronald Giphart werd geboren in 1965 in Dordrecht. Hij studeerde Nederlands, maar maakte deze studie niet af. Jarenlang was hij nachtportier in een Utrechts ziekenhuis en tijdens dit werk schreef hij zijn debuutroman Ik ook van jou, dat sterk autobiografisch is. Er volgenden verschillende boeken, waaronder Giph, Phileine zegt sorry, Ik omhels je met Duizend Armen en Troost, dat in meerdere talen verscheen en bovendien genomineerd werd voor de NS Publieksprijs van 2005. In 2003 verscheen van hem het Boekenweekgeschenk Gala in een oplage van 780.000 exemplaren. Zijn meest recente roman is Lieve, dat in 2016 verscheen. Drie van zijn boeken werden verfilmd.

Sinds de verschijning van zijn veelverkochte debuutroman Ik ook van jou in 1992 publiceerde hij ruim 20 boeken! Voor zijn debuut ontving hij de Gouden Ezelsoor en voor zijn oeuvre de C.C.S. Croneprijs.

Literair Café
Het literair café wordt georganiseerd door de Vrienden van de Bieb in samenwerking met FlevoMeer Bibliotheek en begint om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Gratis kaarten zijn hier verkrijgbaar of aan de bibliotheekbalie.

Waar: Bibliotheek
Wanneer: zaterdagavond 15 september
Tijd: 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Einde 22.00 uur
Entree: gratis