Meest complete Lelystart ooit

Met ruim 25.000 bezoekers is LelySTART 2014 meer dan geslaagd. De zaterdagavond had hier een groot aandeel in, waar onder andere The Opposites 10.000 bezoekers op de been bracht. Ook de andere programma onderdelen leken populairder dan ooit. Van dansen in de Kubus tot luisteren in de FlevoMeer Bibliotheek, alle activiteiten waren strak georganiseerd en druk bezocht.

Meer voor kinderen
Dit jaar is er bewust voor gekozen de activiteiten meer op kinderen te richten. Vooral op de zondagmiddag waren er overwegend veel kinderactiviteiten. Festival directeur Jan Gras: ‘De kinderen hebben dit jaar een grotere rol en daar hebben we veel waardering voor gekregen.’ FlevoMeer Bibliotheek trok dit weekend veel bezoekers met de verschillende kindervoorlezingen. De Kinderparade van het Agora Theater trok honderden kinderen. Daarnaast was KunstGras afgeladen en stond het Stadhuisplein vol met springkussens, een mini kartbaan en op afstand bestuurde bootjes.

Ontspannen op zondag
Naast de kinderactiviteiten waren op zondag ook Lelyfestijn en de Proeverij & Verwennerij dit jaar hoogtepunten. Het weer was goed, de sfeer ontspannen en de mensen zaten heerlijk te eten en te drinken. Af en toe kwam er een XL insect langs of een man met een levende marionet. Het is juist die afwisseling die Lelyfestijn zo bijzonder maakt. Vlak naast de Proeverij & Verwennerij werd er nog hard gewerkt aan een 3D Streetpainting. Deze, en ook de andere unieke schilderingen zijn volop te bewonderen in het Stadshart.

LelySTART_Jasper_Pluim-14Ongekend hoge bezoekersaantallen

Het weekend begon al goed met de spectaculaire optredens van Town of Saints, Jett Rebel en The Dirty Daddies op vrijdag. Ruim 3000 bezoekers kwamen richting het hoofdpodium voor deze optredens. Met de belangstelling voor deze programmering heeft Lelystad aangetoond rijp te zijn voor iets meer alternatieve popmuziek. De 10.000 bezoekers die voor Nielson, The Opposites en Splendid richting het hoofdpodium kwamen zijn op hun wenken bediend. Gecombineerd met bijzondere eettentjes en strak geregelde horeca resulteerde dit in een uitmuntende sfeer.

Interactie bij de Kubus
Ook de Kubus kijkt terug op een geslaagd weekend. Dit jaar is er groots uitgepakt met grote namen als Danny Boom, winnaar van So You Think You Can Dance 2014. Zijn, en ook de andere workshops waren erg geslaagd. Wellicht zat de nieuwe Danny Boom wel in de workshopgroep. KunstGras was beide dagen druk bezocht. Er waren veel mensen die gewoon even een kijkje kwamen nemen maar er werden ook veel vragen gesteld aan de standhouders. Ook de overige programma onderdelen als Dag van de Amateurkunst, Lelystad Zingt en de speurtocht zijn prima verlopen.

Lachen, gieren, brullen
Het Agora Theater heeft zich dit jaar gericht op een diverse doelgroep. Terwijl op zaterdag de bezoeker nog lachend van zijn stoel rol om de harde grappen van onder andere Tim Fransen, werd zondag het theater overgenomen door schreeuwende kinderen. Een perfecte weergave van de rest van het theaterseizoen, een lach afgewisseld met een traan of een uitbundige schreeuw. De Kinderparade stond dan ook volledig in het teken van het nieuwe theaterseizoen. Honderden kinderen stonden op de stoelen voor bijvoorbeeld de kunsten van een goochelaar. Ook de (strip)boekenmarkt net buiten de Agora stond er goed bij.

Topscore met grote namen

FlevoMeer Bibliotheek spreekt zelfs van een ‘topscore’ dit jaar. Met grote namen als Annejet van der Zijl en Kim-Lian van der Meij werden alle doelgroepen gevonden en op hun wenken bediend. In de bibliotheek werd er gelezen, verteld en zelfs gezongen. De kindervoorstelling Krrrr… okodil vond meerdere keren in het weekend plaats en was elke keer gezellig druk. Ook de boekenmarkt en het 3D printen waren dit jaar erg populair. De hal onderaan de bibliotheek stond bomvol.

Sterker dan ooit

‘Alle programma onderdelen waren dit jaar sterker en meer volwassen dan ooit. Dit is terug te zien in het bezoekersaantal, de mensen merken dat hier veel te halen valt’, aldus festival directeur Jan Gras. ‘Al met al durf ik te zeggen dat dit de beste editie van LelySTART ooit was. Er is dit jaar serieus geteld en de politie heeft bevestigd dat we makkelijk over de 25.000 heen zijn gegaan. Hier heeft uiteraard ook het prachtige weer enorm aan bijgedragen. Daarnaast was het ook vooral een heel complete editie, met voor ieder wat wils in de breedste zin. Nu nog even nagenieten en dan kijken wat LelySTART 2015 ons voor moois gaat brengen.’

LelySTART is de traditionele opening van het culturele seizoen in Lelystad. Het festival wordt georganiseerd door Agora Theater, Kubus, Poppodium Underground, FlevoMeer Bibliotheek en City Marketing Lelystad.

LelySTART werd mede mogelijk gemaakt door: Apollo Hotel, Aquamaryn, Barendregt Administratie en Belastingen, Batavia Stad Fashion Outlet, BTV ShowEquipment, Chio, Dartli Print & Repro, Dutch Match Cup, FlevoPost, Hanzewerk, Hout Plaza, iClicks, Intersnack, Kartcentrum Lelystad en Nieuw Land. De organisatie dankt deze sponsoren voor het vertrouwen en graag tot volgend jaar.

Lelystart

Over ons