INTIEME SFEER BIJ LELYSTART, MAAR DAN ANDERS!

Onder de naam ‘LelySTART, maar dan anders’ presenteerden De Kubus, AGORA Theater, Poppodium Corneel en FlevoMeer Bibliotheek Lelystad, in samenwerking met City Marketing Lelystad, op vrijdag 11 september en zaterdag 12 september 2020 dé start van het culturele seizoen. Met uitverkochte headliners als Roxeanne Hazes, Arthur Japin, bekende TikTokkers en de Pubquiz kijkt de organisatie terug op een geslaagd evenement. En de datum voor LelySTART 2021 is al bekend: vrijdag 10 en zaterdag 11 september.

Uitverkocht
Dé publiekstrekker van LelySTART 2020 was niemand minder dan Roxeanne Hazes. En wat zette zij een vette show neer in het AGORA Theater! De Lelystedelingen waren zeer benieuwd naar deze zangeres, die bezig is met haar tweede album, want haar evenement was heel snel uitverkocht. Op afstand van elkaar konden 170 mensen genieten van Hazes’ songs als: ‘Ik was toch je meisje’ en ‘Mama was een klootzak’.

Pubquiz
Ook de Pubquiz was in trek. ‘Binnen een week waren de tafels op de vier locaties allemaal verdeeld’, legt Kirsten Hegeman van het Programmateam uit. ‘We moesten helaas zelfs een aantal teams teleurstellen.’ Teams die geen plekje op één van de locaties wisten te bemachtigen, konden meespelen via Radio Lelystad, dat met het programma ‘Luid(t) je weekend in’ een grote rol had binnen de Pubquiz. De vier organisaties hadden vragen samengesteld rond de onderwerpen kunst, cultuur, algemeen, muziek en Lelystad, zodat de algemene kennis van de deelnemers flink werd getest. Helaas werkte de YouTube-stream niet optimaal, maar mensen die alsnog de quiz willen spelen kunnen deze terugluisteren via de website van Radio Lelystad.

LelySTART on tour
In zowel AGORA als Corneel en Kubus konden Lelystedelingen een tour maken, met een kijkje voor en achter de schermen. De licht- en geluidstechnici van AGORA hadden letterlijk en figuurlijk alles uit de kast getrokken om het publiek te vermaken met een vette show, Jasper Mook en Kretsch gaven een zeer intiem optreden bij Corneel en jongeren volgden uitdagende workshops bij bekende TikTokkers in de Kubus. In FlevoMeer Bibliotheek genoten vijftig mensen van een lezing van de veelvuldig onderscheiden schrijver Arthur Japin, die vertelde over zijn nieuwe roman Mrs. Degas.

LelySTART 2021
Ondanks dat LelySTART dit jaar een ander karakter kreeg door de coronamaatregelen, ziet festivaldirecteur Jennifer van Dijk dat de Lelystedelingen smullen van de cultuur die hun woonplaats biedt. “We kunnen dan ook met trots melden dat we volgend jaar ook weer LelySTART organiseren; en wel op vrijdag 10 en zaterdag 11 september. Zet deze data dus met rood omcirkeld in je agenda!”

Partners en sponsoren
LelySTART 2021 was geen succes geworden zonder de hulp van onze partners en sponsoren. Radio Lelystad, BTV Licht en Geluid, iClicks, City Marketing Lelystad hebben LelySTART 2021 samen met de organisatoren AGORA Theater, Corneel, FlevoMeer Bibliotheek en Kubus Lelystad tot een waar feest gemaakt. Daarnaast is de hulp van alle culturele partijen in Lelystad onontbeerlijk: zonder jullie geen LelySTART!

LELYSTART TRAPT WEEKEND AF MET UNIEKE PUBQUIZ!

Onder de naam ‘LelySTART, maar dan anders’ presenteren De Kubus, AGORA Theater, Poppodium Corneel en FlevoMeer Bibliotheek Lelystad, in samenwerking met City Marketing, op vrijdag 11 september een unieke pubquiz. Test je kennis op één van de vier verschillende locaties of vanuit huis middels een livestream en wie weet word jij de slimste van Lelystad. Continue reading

LELYSTART PRESENTEERT ROXEANNE HAZES!

Onder de naam ‘LelySTART, maar dan anders’ presenteren De Kubus, AGORA Theater, Poppodium Corneel en FlevoMeer Bibliotheek Lelystad, in samenwerking met City Marketing Lelystad, op zaterdag 12 september een intiem optreden van Roxeanne Hazes in de grote zaal van het AGORA Theater. Daarnaast zijn er verrassende rondleidingen in zowel De Kubus als in het AGORA Theater, kunnen jongeren tips & tricks leren van bekende TikTokkers, ga je uit je dak in Corneel bij Minka en de 360 Tour en houdt de veelgeprezen schrijver Arthur Japin een lezing in FlevoMeer Bibliotheek Lelystad.

Roxeanne Hazes in AGORA Theater
Dé publiekstrekker van LelySTART 2020 is niemand minder dan Roxeanne Hazes! Met haar debuutalbum ‘In Mijn Bloed’ (2017) sloot Roxeanne een periode af; ongelukkig, zoekend, boos. Het maakproces was haar therapie. Haar kwetsbaarheid en eerlijkheid werden beloond met lovende reacties, een hit en een Edison. ‘Onze monden vielen open’, luidde het juryrapport. ‘Hazes vindt zichzelf opnieuw uit als kwetsbare popdiva die put uit rock, pop, levenslied, R&B en dance.’ Twee jaar later is Roxeanne Hazes terug met nieuwe muziek. Verloofd, moeder en in een compleet andere fase van haar leven werkt Roxeanne Hazes aan haar tweede album. De eerste resultaten zijn de nieuwe single ‘Kapot’ en voorgangers ‘Mama Was Een Klootzak’ en ‘Bonnie & Clyde’. “Moeder worden maakt me in bepaalde opzichten soft; ik word blij van verliefde mensen. Maar ik zal altijd een bepaalde boosheid en ‘fuck you’ naar het verleden houden. Dat blijf ik van me af schrijven.” Het nieuwe album is nog niet klaar. “Muziek maken is hetgeen dat ik het liefst doe. Het vertrekpunt is het vorige album: elektronische popgeluiden met een nostalgisch levenslied randje in een modern jasje. Maar ik merk ook dat ik nog meer muzikale vrijheid claim en grenzen op zoek: van een organisch bandliedje naar een eclectische donkere popsong.” De resultaten van dit proces laat Roxeanne horen in het AGORA Theater. Er is slechts beperkt plek, dus wees er snel bij!

Arthur Japin in FlevoMeer Bibliotheek Lelystad
FlevoMeer Bibliotheek Lelystad heeft Arthur Japin gestrikt voor een lezing. Op zaterdag 12 september om 20.00 uur vertelt deze veelgeprezen auteur over zijn nieuwe roman Mrs. Degas, die op 1 september uitkomt. FlevoMeer Bibliotheek Lelystad trapt ‘LelySTART 2020, maar dan anders’ af met kindertheater. Tijdens Vrijdag Blijdag op vrijdag 11 september speelt Theater het @penstaartje om 16.00 uur de voorstelling Muizenissen, een spannende poppenvoorstelling voor kinderen van 4-8 jaar.

TikTokkers en rondleiding in Kubus
Kubus presenteert op zaterdag 12 september ‘Op afstand’, de leukste gratis kunstroute met dans- en muziekpresentaties, expositie, theatervoorstelling ‘Mondkapje en de Wolf’ én een Meet&Greet met bekende Tiktokkers: Jipzzaza, Jaseyharders en agiiii77! Tussen 13.00 uur en 15.30 uur start er ieder half uur een tour. Er is een speciale jongerentour (10-18 jaar) met de Meet & Greet met de TikTokkers en een kind & volwassenentour, waarbij je in 60 minuten door het hele gebouw wordt geleid en onderweg allerlei leuke presentaties krijgt te zien van Kubus-cursisten, docenten en amateurverenigingen.

360 Tour in Corneel met muziek
Poppodium Corneel biedt op zaterdag 12 september de Corneel 360 tour! Een exclusieve rondleiding, inclusief een spannend optreden op een bijzondere plek in het gebouw. Zowel Jasper Mook (bekend van de Beste Singer/Songwriter van Nederland) als triphopartiest Kretsch クレツ (Popronde 2020) maken hun opwachting tijdens deze tour. Als afsluiter is er een optreden van Minka in de grote zaal.

Het avondprogramma in Corneel begint om 20.15 uur met ‘Dancing on your Seat’. Met dit concept worden Lelystadse DJ’s en de dansavonden van Corneel uitgelicht. Elke dansorganisatie krijgt een uur de tijd om zijn of haar concept te presenteren. Op deze hoor je een breed spectrum aan muziekgenres, van urban hip hop tot drum and bass en van deep house tot break core. Laat je verrassen door de Lelystadse talenten en ga uit je dak op je stoel.

AGORA Experience
Bezoekers ervaren een bijzonder kijkje achter de schermen tijdens AGORA Experience. Al verkennend worden plekken in het pand bezocht die mensen waarschijnlijk nog niet eerder gezien hebben. Onderweg wordt genoten van leuke anekdotes, bijzondere gebeurtenissen, theatrale momenten en vooruitblikken naar het programma van het komende najaar. Laat je verrassen en meeslepen met een bijzonder kijkje achter de schermen van dit prachtige theater.

LelySTART trekt 24.000 bezoekers

Vierentwintigduizend bezoekers snoven afgelopen weekend aan cultuur in Lelystad. Daar werd, onder de noemer LelySTART, het nieuwe culturele seizoen van de Kubus, FlevoMeer Bibliotheek, poppodium Corneel en het Agora Theater op feestelijke wijze geopend.

Succesvolle nieuwe onderdelen
‘Ondanks het gemis van het jongerenprogramma op de zaterdagmiddag hebben we daarmee ongeveer net zoveel bezoekers getrokken als vorig jaar’, zegt festivaldirecteur Jennifer van Dijk. ‘Dit kwam mede doordat we enkele nieuwe succesvolle onderdelen hebben toegevoegd aan de programmering, zoals het Alles Kids event op zaterdag en Carrousel op de vrijdagavond. Ook het mooie weer droeg vast bij aan deze mooie cijfers’. Met daarbij een uitverkochte Comedy Night, een goedbezocht Kunstgras en een uitgelaten publiek dat enthousiast meezong met Trijntje Oosterhuis, blikt de organisatie dan ook terug op een geslaagde twaalfde editie van het festival. De dertiende editie zal plaatsvinden op 11, 12, en 13 september 2020.

Carrousel
Carrousel was dit jaar een nieuw programma-onderdeel, waarbij alle deelnemende organisaties lieten proeven van hun programma onder het dak van het Agora Theater. Dit leverde een afwisselende avond op met muziek, theater, cabaret en zelfs een live action game. ‘Tijdens Carrousel was er ook een mooie samenwerking met Lelystad Creates, met een vol programma gericht op een jonger publiek’, vertelt Jennifer. ‘Hier kwamen dan ook veel jongeren op af. Daaraan merkten wij als organisatie dat er wel behoefte is aan een speciaal jongerenprogramma’.

Hoogtepunten
Ook Henk van Strien, regiomanager van FlevoMeer Bibliotheek, blikt terug op een succesvol LelySTART-weekend: ‘FlevoMeer Bibliotheek Lelystad trok dit jaar ongeveer het dubbele aantal bezoekers in vergelijking met vorig jaar. Live action game ‘Jacht op de onsterfelijke’, het Alles Kids event en de literaire lezing van Thomas Olde Heuvelt waren totaal verschillende activiteiten, maar elk vond een enthousiast publiek’.

‘Kunstgras en de speurtocht worden steeds beter gevonden’, zegt Ingrid Krabbe van De Kubus uitbundig. ‘Elk jaar zien we de bezoekersaantallen stijgen. Dit jaar hadden we bovendien voor het eerst een terras voor De Kubus. Dat zat steeds hartstikke vol!’

Ook de straatartiesten waren dit jaar weer een hit. Nieuw dit jaar was dat er ook op zaterdag straattheater was geprogrammeerd, wat voor flink wat reuring zorgde in het straatbeeld. Op zondag vonden de films bij het Agora Theater weer gretig aftrek, evenals de acts van poppodium Corneel op het hoofdpodium op zaterdagavond. Duizenden mensen kwamen op de been om Suzan & Freek, Bo Saris en Trijntje Oosterhuis live te bewonderen.

Start van een nieuw cultureel seizoen
Het weekend werd spetterend afgesloten met de officiële start van het nieuwe culturele seizoen. Wethouder Peter Schot trapte af met een korte toespraak en een mooi gedicht, waarna het Poëtrio van Thomas Gerla, Gijs Murray en Peter de Vries het stokje overnam met een prachtig optreden van spoken word, muziek, liedjes en cabaret. Daarmee is het culturele seizoen 2019-2020 in Lelystad nu officieel van start gegaan.

Bekijk alle foto’s hier of op onze Facebookpagina!

Lelystad maakt zich klaar voor cultuurexplosie

LelySTART mag je niet missen! Nog een weekje en dan barst het nieuwe culturele seizoen los! Lelystad wordt dan een heel weekend lang ondergedompeld in alle culturele disciplines, van dans tot theater, van muziek tot cabaret, van literatuur tot culturele kindereducatie, van culinaire hoogstandjes tot straattheater… Daarmee is LelySTART hét moment om te komen proeven van het culturele aanbod in de stad. Continue reading

Thomas Gerla is afsluiter LelySTART 2019

Afsluiting LelySTART met officiële aftrap nieuw cultureel seizoen

Tijdens LelySTART viert Lelystad met een explosie aan kunst, muziek, literatuur, theater, comedy, film en workshops de start van een nieuw cultureel seizoen. Dit jaar wordt dat extra gevierd door een officiële afsluiter van het festival als aftrap van het nieuwe culturele seizoen in Lelystad. Deze seizoensaftrap wordt verzorgd door voormalig stadsdichter Thomas Gerla met Gijs Murray en Peter de Vries als Poëtrio. Wethouder Peter Schot zal het culturele seizoen officieel openen. Iedereen is van harte welkom zondag 15 september om 16.00 uur in AGORA Theater om hierbij aanwezig te zijn.

Poëtrio
Het stadsdichterschap van Thomas Gerla is tot een einde gekomen. Wie genoten heeft van zijn voordrachten, kan nu nu genieten van Poëtrio, het trio dat hij de afgelopen twee jaar heeft gevormd met pianist Gijs Murray en drummer Peter de Vries. Tijdens deze officiële seizoensaftrap brengen ze nieuw werk ten gehore, evenals hun greatest hits van de afgelopen twee jaar, zoals Paddenstoel en Het grote lied der vergetelheid, of, zoals dat onder fans beter bekend is: Laat het zijn zijn zijn zijn. Centraal in deze show staan de opening van het nieuwe seizoen, de stad Lelystad en ook een beetje het afscheid van Thomas als stadsdichter. Een spannende combinatie van spoken word, muziek en cabaret!

Veelbelovend en afwisselend programma op zaterdagavond

Op zaterdagavond 14 september biedt LelySTART een veelbelovend en afwisselend programma. Theaterliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens Comedy Night in AGORA Theater, terwijl poppodium Corneel muziekliefhebbers prachtige namen op het hoofdpodium biedt. Trijntje Oosterhuis en Suzan & Freek zijn hier de grote namen, terwijl Bo Saris voor een nostalgische noot zal zorgen met zijn interpretatie van bekende nummers van Michael Jackson. Bij FlevoMeer Bibliotheek geeft Thomas Olde Heuvelt een literaire lezing. Een mooi, afwisselend programma, met voor ieder wat wils.

Comedy Night
AGORA Theater brengt bezoekers een avond vol lachtranen en buikspierpijn. Op de LelySTARTzaterdagavond is er namelijk weer een cabaretavond. Tijdens deze Comedy Night zullen er verschillende cabaretiers te zien zijn. Onbekend en nieuw talent, afgewisseld met een meer bekende naam als headliner. Uiteraard is er ook een MC (Master of Ceremonies) die de verschillende cabaretiers aan elkaar praat. Welke artiesten dit jaar komen, blijft nog even een verrassing; de namen maakt TVB Theater namelijk pas kort van tevoren bekend. Maar dat het een avond vol lachen, gieren en brullen wordt, staat buiten kijf.

Bo Saris sings Michael Jackson
Zin om los te gaan op Thriller? Om mee te blèren met Bad? Te ‘moonwalken’ op Billy Jean? Dan moet je zeker het hoofdpodium bezoeken op de LelySTARTzaterdagavond, want dan brengt Bo Saris, tien jaar na het overlijden van Michael Jackson, een eerbetoon aan deze muzikale held. Onlangs gaf de zanger en Idols-winnaar nog een muzikaal eerbetoon aan de King of Pop in de Melkweg in Amsterdam, zoals hij dat in 2009 – 5 dagen na Jacksons dood – in Paradiso ook deed. Het werden memorabele avonden. Op LelySTART komen Jacksons grootste hits langs in een zinderende set van een uur.

Trijntje Oosterhuis, Suzan & Freek en Thomas Olde Heuvelt
Eerder maakte de organisatie al bekend dat Trijntje Oosterhuis en Suzan & Freek, die inmiddels met hun nieuwe single Blauwe Dag in de top 40 staan, de grote muzikale namen van LelySTART zijn. Zij geven op de zaterdagavond een spetterende show op het hoofdpodium. Thomas Olde Heuvelt is dit jaar de grote literaire naam. Hij geeft op de LelySTARTzaterdagavond een lezing bij FlevoMeer Bibliotheek. Olde Heuvelt werd bekend door zijn internationale bestseller Hex en hij schreef dit jaar ook het Spannende Boeken Wekengeschenk.

Lelystart

Over ons