LelySTART bezint zich op haar toekomst

LelyStart gaat door dit jaar. Na de corona-editie van vorig jaar, onder de titel ‘LelySTART, maar dan anders’, is ook de editie van dit jaar anders dan we gewend waren van de opening van het culturele seizoen in Lelystad, op 10 en 11 september.
Zo is er, het laat zich raden, geen groot muziekfeest naast de Agora. Doorgaans komen daar 10.000 man op af, maar op dit moment is zoiets niet te organiseren, zeker niet voor een gratis festival.

Pubquiz
Die avond is doorgaans het meest in het oog springende evenement van LelySTART, maar volgens Jolanda Boerhof van Agora Theater verdient de pubquiz die op vrijdag wordt gehouden minstens zoveel aandacht. ‘Het is natuurlijk jammer dat door corona een aantal dingen niet mogelijk zijn, maar de pubquiz is wel een juweeltje dat mede door corona is ontstaan en dat zeker een blijvertje moet zijn.’

Op vrijdagavond kunnen Lelystedelingen in teamverband meedoen aan de quiz. Een aantal teams kunnen terecht in de bibliotheek, maar ook thuis of op andere locaties kan er via een livestream meegespeeld worden. ‘Wat mij betreft is de pubquiz een boegbeeld van wat LelySTART zou moeten zijn. Het is leuk, spannend, lokaal en zorgt voor verbinding. Het is laagdrempelig en het geeft ons als deelnemende culturele instanties de mogelijkheid om te laten zien wat we allemaal doen.’ De tweede editie zal bovendien wat minder kinderziektes kennen dan de eerste editie vorig jaar. ‘Daarom ben ik blij dat de presentatie in handen is van Radio Lelystad. Het wordt echt een leuke avond, waarvan je je later achter je oren krabt als je er niet bij was…’

Programma’s
Verder organiseren de deelnemende culturele instellingen een eigen programma op de zaterdag van LelySTART. ‘Corneel heeft een aantal optredens met veel Lelystads talent, in de Agora staat ’s avonds de traditionele Comedyparade. Maar ’s ochtend staat bijvoorbeeld het Harmonieorkest bij ons. Dat is ook best het vermelden waard. Zo’n orkest heeft de afgelopen anderhalf jaar ook niet of nauwelijks kunnen optreden. Zij vinden het echt fantastisch in eigen stad een podium te krijgen en weer iets te hebben om naar toe te werken.’

De bibliotheek heeft op haar literaire avond ook niet de eerste de beste weten te strikken: Herman Koch, de schrijver van het in de meeste talen vertaalde Nederlandse boek (‘Het Diner’). In de Kubus staat met ‘Kubus on stage’ die zaterdag drie keer een voorstelling op de planken, waarin onder andere optredens te zien zijn van de winnaars van Kunstbende 2020, highligts uit de Kubusmusicals van dit seizoen en de première van de choreografie ‘Dans als medicijn tegen eenzaamheid’, die tot stand is gekomen in het jongerenproject dat Kubus samen met URBN Village heeft afgerond in juni 2021. En er zijn theater- en dansoptredens van kunstverenigingen die Lelystad rijk is. Willem Hellbreker speelt met band in de foyer. ‘Voor alle optredens geldt dat bezoekers kaarten moeten reserveren en dat er gewerkt wordt volgens de dan geldende coronavoorschriften. Maar het festival is en blijft gratis.’

Toekomst
Zondag, traditioneel de dag van de kunstmarkt Kunstgras, Lekker Lelystad en de kofferbakmarkt, is er geen programma. Ook is er op zaterdag en zondag geen straattheater in het Stadshart.

‘Het is ook de vraag hoe LelySTART terug zal komen als er geen coronabeperkingen meer zijn. Het Stadshart verandert, het traditionele festivalterrein naast de Agora is straks wegens woningbouw niet meer te gebruiken, dus we zijn ons aan het bezinnen op de toekomst. Maar de pubquiz is wat mij betreft een voorbode van wat we in de toekomst kunnen bieden en is nog uit te bouwen. Dus dat het anders wordt, is duidelijk, maar het hoeft zeker niet minder te worden.’

Interview met Theatergroep Droog

Theatergroep Droog is al jaren vaste gast op LelySTART. Afgelopen jaar waren zij twee dagen aanwezig tijdens ‘LelySMART’, waar corona-proof het culturele seizoen werd afgetrapt. Maar de theatergroep hoopt dit jaar weer ‘normaal’ te kunnen optreden. “De cultuursector is van zeer belangrijke waarde voor Lelystad”, zegt voorzitter Wim Bok namens de theatergroep.

Waar denken jullie aan bij LelySTART?
“De opening van het culturele seizoen en kennismaken met de cultuursector in Lelystad. Het biedt ook veel netwerkmogelijkheden en de kans om jezelf te tonen als ‘club’. Het levert ook een stuk publiciteit. Ontmoeten van cultuurcollega’s en vooral ook om de Lelystedelingen kennis te laten maken wat de stad aan cultuur te bieden heeft.

Theatergroep Droog was – naast deelnemer – ook onderdeel van de Pubquiz die afgelopen jaar tijdens ‘LelySTART, Maar dan anders’ werd georganiseerd. Wat vonden jullie daarvan?

“We vonden het super gezellig en hebben genoten. We mochten natuurlijk een filmpje maken en hebben daar veel plezier en lol aan beleefd. De avond speelden we als team in het AGORA theater en dat was heel goed verzorgd met een hapje en een drankje. Er was ook zeker werk van gemaakt; dat kon je goed zien! Wat ons betreft voor herhaling vatbaar: we zouden het heel leuk vinden als het weer terugkomt in 2021.”

Hoe vond je het om als Theatergroep Droog te werken tijdens LelySTART?
“Het was in 2020 anders dan andere jaren, maar toch wel weer positief. We hebben meegewerkt aan de pubquiz en twee dagen een stand gehad op LelySMART. LelySTART in de ‘oude’ vorm hebben we wel erg gemist om elkaar op cultureel gebied en de Lelystedeling te ontmoeten.

Als jullie denken aan ‘cultuur gaat snuiven’ in Lelystad, wat spreekt je dan aan?
Natuurlijk theater en toneel, maar ook zeker dans, muziek en de literaire ontmoetingen. We missen ook andere culture activiteiten zoals: Tour of Art, Het cultuurcafé van Gruis, Sunsation, Passie in de Polder, enz..

Welke culturele instelling van Lelystad (Kubus, AGORA, Bibliotheek en Corneel) bezoeken jullie graag en waarom?
We bezoeken ze allemaal graag en iedere instelling heeft zijn eigen doel en inbreng. Laten we in dit rijtje ook vooral Theater Posa niet vergeten! Ook dat theater heeft een zeer belangrijke waarde voor onze stad en de cultuursector.

Wat missen jullie nog in Lelystad aan cultuur?
Het is soms lastig om alle verbanden tussen alle instellingen te doorgronden en samen te brengen. Denk daarbij aan CAF, FleCk, Cultuurintendant, brede school activiteiten, enz. Wie doet nu wat en hoe verhouden ze zich tot elkaar.

Wat is het eerste dat jullie weer op cultureel gebied gaan doen als alles weer ‘normaal’ is?
Onze voorstelling ‘De Storm’ op de planken zetten en stilletjes weer dromen over onze nieuwe theaterproducties en -projecten.

Interview met Desirée van Ingen

Desirée van Ingen was één van de vele vrijwilligers tijdens LelySTART 2020. We stellen haar een aantal vragen:

Waar denk jij aan bij LelySTART?
LelySTART is het begin van het culturele seizoen waarbij iedereen kan genieten van een voorproefje op cultureel gebied. Dit jaar is het helaas zoveel anders waarbij de Kubus, Agora, bibliotheek en Corneel hun uiterste best hebben gedaan met een alternatief programma mensen toch te kunnen betrekken.

Hoe vond je het om als vrijwilliger te werken tijdens LelySTART en specifiek bij de AGORA Experience?
LelySTART is ieder jaar een bruisend evenement. Als vrijwilliger is de interactie met het publiek het leukste. Je doet het immers voor de mensen. Bij de Agora Experience van dit jaar hadden we geen drommen publiek maar kleine groepjes, waarbij het contact op gepaste afstand wel persoonlijker was. Nu had ik bijvoorbeeld de mogelijkheid om uitleg te geven over het bijzondere ontwerp en bouw van het Agora Theater.

Als jij ‘cultuur gaat snuiven’ in Lelystad, wat spreekt je dan aan?
Het liefste geniet ik van muziekvoorstellingen, vanwege de gezelligheid die dat brengt.

Welke culturele instelling van Lelystad (Kubus, AGORA, Bibliotheek en Corneel) bezoek je graag en waarom?
Het Agora Theater staat natuurlijk bovenaan vanwege de variëteit aan optredens, evenementen en filmvoorstellingen die daar mogelijk zijn. Corneel en de Kubus zijn ook fantastisch, maar daar kom ik wat minder vaak. Vroeger hadden mijn kinderen muziekles bij de Kubus en daarom associeer ik dat het meeste met een muziekschool, maar ik weet dat er zoveel meer mogelijk is.

Wat mis jij nog in Lelystad aan cultuur?
Het aanbod van musea beperkt zich tot de locaties bij Bavavia Stad. Dat missen we in het centrum. Ook evenementen in het centrum zijn zeer welkom zodra dat weer kan. Het kerstfeest op het Agorahof vind ik bijvoorbeeld altijd bijzonder leuk. Ik vind het belangrijk dat dat mensen bij elkaar brengt. Levendigheid en menselijk contact zijn zeer belangrijk in deze tijden van individualisme en vereenzaming.

Wat is het eerste dat jij weer op cultureel gebied gaat doen als alles weer ‘normaal’ is?
Dan sta ik weer klaar voor het Agora Theater.

Interview met vrijwilliger Sammy-Jo

Sammy-Jo was één van de vele vrijwilligers tijdens LelySTART 2020. Sammy-Jo legt als fotograaf al een aantal jaar alles op de gevoelige plaat van LelySTART. We stellen haar een aantal vragen: 

Waar denk jij aan bij LelySTART?
Bij LelySTART denk ik aan dat ene weekend in het jaar dat de kunst en cultuur door heel Lelystad gewaardeerd wordt. Kunst is heel erg belangrijk in ons leven, en dit is één van die momenten wanneer dat duidelijk is en mensen bij elkaar komen om ervan te genieten.

Hoe vond je de activiteit(en) die je bezocht hebt als bezoeker?
De activiteiten van dit jaar waren natuurlijk wat minder uitbundig, maar zeker niet minder leuk! Het concert van Roxeanne Hazes was voor mij wel een hoogte punt (beetje valsspelen, ik stond in de coulisse om foto’s te maken, maar heb zeker niet minder genoten).

Hoe vond je het om als vrijwilliger te werken tijdens LelySTART? 
Ik vond het geweldig! Heerlijk om mensen te zien lachen. Ook de kinderen bij de rondleiding en de tiktokker meet & greet vond ik heel leuk om te zien, het enthousiasme spatte ervan af! Om überhaupt weer onder de mensen te zijn en mijn favoriete hobby uit te oefenen vond ik al fijn!

Als jij ‘cultuur gaat snuiven’ in Lelystad, wat spreekt je dan aan?
Cultuur snuiven in Lelystad kan (als je goed kijkt) overal. Dat is het bijzondere aan Lelystad; we zijn een cultureel middelpunt. Zagen maar meer mensen dat zo in!

Welke culturele instelling van Lelystad (Kubus, AGORA, Bibliotheek en Corneel)
bezoek je graag en waarom?
In de Agora kom ik graag om een toffe film op het witte doek te bekijken. In de Kubus ben ik altijd in voor een vernieuwende cursus of workshop. In onze bibliotheek kom ik graag om in alle rust te kunnen studeren. En, last but not least, Corneel bezoek ik zo vaak mogelijk. Om foto’s te maken, achter de bar te staan of te genieten van het concert. Kortom, alle culturele instellingen samen, zijn voor mij het ultieme culturele centrum!

Wat mis jij nog in Lelystad aan cultuur?
In de eerste instantie mis ik mensen in de stad die de kunst en cultuur waarderen, maar als ik echt nóg iets moet noemen om te verbeteren vanuit de gemeente, zou ik het heel tof vinden om een groot, schoon en hoogwaardig evenemententerrein te hebben hier, dat ook echt uitsluitend voor evenementen gebruikt mag worden!

Wat is het eerste dat jij weer op cultureel gebied gaat doen als alles weer ‘normaal’ is?
Ik ga me voor alle concerten en evenementen aanmelden om te fotograferen, maakt me niet uit wat voor thema of insteek, alle opdrachten neem ik aan! Let the party begin (without Covid ofcourse)!!

Interview met bezoeker Sietske Grijpstra

Sietske Grijpstra was één van de vele bezoekers tijdens LelySTART 2020. We stellen haar een aantal vragen: 

Waar denk jij aan bij LelySTART?
LelySTART zie ik als de inleiding van een nieuw cultureel seizoen waarbij geïnteresseerden kennis kunnen maken met locaties die bruisen van de creativiteit, kennis en inspiratie.

Hoe vond je de activiteit(en) die je bezocht hebt als bezoeker?
Zelf ben ik naar de AGORA Experience geweest. Ik kreeg een uitgebreide rondleiding door het theater en mocht deze zowel door de ogen van het publiek als dat van de artiesten bewonderen. Onderweg werd ik voorzien van interessante informatie van de medewerkers, wat ik een leuke bijdrage vond aan de tocht door het pand. Evenals de muzikanten die onderweg de levendige sfeer van een theater in te ruimtes brachten. De activiteit gaf een compleet beeld van AGORA en ik kijk er enthousiast op terug.

Als jij ‘cultuur gaat snuiven’ in Lelystad, wat spreekt je dan aan?
Als ik in Lelystad ben vind ik het leuk om door de stad te lopen en onderweg uitingen
van kunst tegen te komen. Dit zijn bijvoorbeeld schilderijen in vitrines. Het hoogteput
is voor mij als ik in de verte de oranje vlakken van het AGORA Theater zie
verschijnen.

Welke culturele instelling van Lelystad (Kubus, AGORA, Bibliotheek en Corneel)
bezoek je graag en waarom?
Omdat ik het pand van AGORA heel fascinerend vind en graag naar voorstellingen kijk, is er voor mij geen twijfel over mogelijk dat ik graag in Lelystad’s theater kom. Alleen al de hele ervaring om de voorstellingen heen zijn sfeervol als ik AGORA bezoek. De manier waarop het gebouw is ontworpen en hoe het verlicht wordt, zorgt voor een warme, gezellige indruk.

Wat mis jij nog in Lelystad aan cultuur?
Zelf kom ik niet uit Lelystad dus ik zou niet zo goed kunnen zeggen wat ik anders zou willen zien. Zolang er een theater, bioscoop en grote bibliotheek zijn heeft een stad voldoende culturele instellingen om mijn interesse te wekken. Aangezien Lelystad daarin voorziet heb ik niet iets om toe te voegen

Wat is het eerste dat jij weer op cultureel gebied gaat doen als alles weer ‘normaal’ is?
Het bezoeken van voorstellingen mis ik heel erg. Ik zou dan ook graag, zodra het weer
verantwoord is, met mijn vriend ons lekker knus tussen de volle theater rijen vestigen om te genieten van een cabaretier of mee te zingen tijdens een kerstshow. Met uiteraard als afsluiter een drankje bij de horecagelegenheid.

INTIEME SFEER BIJ LELYSTART, MAAR DAN ANDERS!

Onder de naam ‘LelySTART, maar dan anders’ presenteerden De Kubus, AGORA Theater, Poppodium Corneel en FlevoMeer Bibliotheek Lelystad, in samenwerking met City Marketing Lelystad, op vrijdag 11 september en zaterdag 12 september 2020 dé start van het culturele seizoen. Met uitverkochte headliners als Roxeanne Hazes, Arthur Japin, bekende TikTokkers en de Pubquiz kijkt de organisatie terug op een geslaagd evenement. En de datum voor LelySTART 2021 is al bekend: vrijdag 10 en zaterdag 11 september.

Uitverkocht
Dé publiekstrekker van LelySTART 2020 was niemand minder dan Roxeanne Hazes. En wat zette zij een vette show neer in het AGORA Theater! De Lelystedelingen waren zeer benieuwd naar deze zangeres, die bezig is met haar tweede album, want haar evenement was heel snel uitverkocht. Op afstand van elkaar konden 170 mensen genieten van Hazes’ songs als: ‘Ik was toch je meisje’ en ‘Mama was een klootzak’.

Pubquiz
Ook de Pubquiz was in trek. ‘Binnen een week waren de tafels op de vier locaties allemaal verdeeld’, legt Kirsten Hegeman van het Programmateam uit. ‘We moesten helaas zelfs een aantal teams teleurstellen.’ Teams die geen plekje op één van de locaties wisten te bemachtigen, konden meespelen via Radio Lelystad, dat met het programma ‘Luid(t) je weekend in’ een grote rol had binnen de Pubquiz. De vier organisaties hadden vragen samengesteld rond de onderwerpen kunst, cultuur, algemeen, muziek en Lelystad, zodat de algemene kennis van de deelnemers flink werd getest. Helaas werkte de YouTube-stream niet optimaal, maar mensen die alsnog de quiz willen spelen kunnen deze terugluisteren via de website van Radio Lelystad.

LelySTART on tour
In zowel AGORA als Corneel en Kubus konden Lelystedelingen een tour maken, met een kijkje voor en achter de schermen. De licht- en geluidstechnici van AGORA hadden letterlijk en figuurlijk alles uit de kast getrokken om het publiek te vermaken met een vette show, Jasper Mook en Kretsch gaven een zeer intiem optreden bij Corneel en jongeren volgden uitdagende workshops bij bekende TikTokkers in de Kubus. In FlevoMeer Bibliotheek genoten vijftig mensen van een lezing van de veelvuldig onderscheiden schrijver Arthur Japin, die vertelde over zijn nieuwe roman Mrs. Degas.

LelySTART 2021
Ondanks dat LelySTART dit jaar een ander karakter kreeg door de coronamaatregelen, ziet festivaldirecteur Jennifer van Dijk dat de Lelystedelingen smullen van de cultuur die hun woonplaats biedt. “We kunnen dan ook met trots melden dat we volgend jaar ook weer LelySTART organiseren; en wel op vrijdag 10 en zaterdag 11 september. Zet deze data dus met rood omcirkeld in je agenda!”

Partners en sponsoren
LelySTART 2021 was geen succes geworden zonder de hulp van onze partners en sponsoren. Radio Lelystad, BTV Licht en Geluid, iClicks, City Marketing Lelystad hebben LelySTART 2021 samen met de organisatoren AGORA Theater, Corneel, FlevoMeer Bibliotheek en Kubus Lelystad tot een waar feest gemaakt. Daarnaast is de hulp van alle culturele partijen in Lelystad onontbeerlijk: zonder jullie geen LelySTART!

LELYSTART TRAPT WEEKEND AF MET UNIEKE PUBQUIZ!

Onder de naam ‘LelySTART, maar dan anders’ presenteren De Kubus, AGORA Theater, Poppodium Corneel en FlevoMeer Bibliotheek Lelystad, in samenwerking met City Marketing, op vrijdag 11 september een unieke pubquiz. Test je kennis op één van de vier verschillende locaties of vanuit huis middels een livestream en wie weet word jij de slimste van Lelystad. Continue reading

LELYSTART PRESENTEERT ROXEANNE HAZES!

Onder de naam ‘LelySTART, maar dan anders’ presenteren De Kubus, AGORA Theater, Poppodium Corneel en FlevoMeer Bibliotheek Lelystad, in samenwerking met City Marketing Lelystad, op zaterdag 12 september een intiem optreden van Roxeanne Hazes in de grote zaal van het AGORA Theater. Daarnaast zijn er verrassende rondleidingen in zowel De Kubus als in het AGORA Theater, kunnen jongeren tips & tricks leren van bekende TikTokkers, ga je uit je dak in Corneel bij Minka en de 360 Tour en houdt de veelgeprezen schrijver Arthur Japin een lezing in FlevoMeer Bibliotheek Lelystad.

Roxeanne Hazes in AGORA Theater
Dé publiekstrekker van LelySTART 2020 is niemand minder dan Roxeanne Hazes! Met haar debuutalbum ‘In Mijn Bloed’ (2017) sloot Roxeanne een periode af; ongelukkig, zoekend, boos. Het maakproces was haar therapie. Haar kwetsbaarheid en eerlijkheid werden beloond met lovende reacties, een hit en een Edison. ‘Onze monden vielen open’, luidde het juryrapport. ‘Hazes vindt zichzelf opnieuw uit als kwetsbare popdiva die put uit rock, pop, levenslied, R&B en dance.’ Twee jaar later is Roxeanne Hazes terug met nieuwe muziek. Verloofd, moeder en in een compleet andere fase van haar leven werkt Roxeanne Hazes aan haar tweede album. De eerste resultaten zijn de nieuwe single ‘Kapot’ en voorgangers ‘Mama Was Een Klootzak’ en ‘Bonnie & Clyde’. “Moeder worden maakt me in bepaalde opzichten soft; ik word blij van verliefde mensen. Maar ik zal altijd een bepaalde boosheid en ‘fuck you’ naar het verleden houden. Dat blijf ik van me af schrijven.” Het nieuwe album is nog niet klaar. “Muziek maken is hetgeen dat ik het liefst doe. Het vertrekpunt is het vorige album: elektronische popgeluiden met een nostalgisch levenslied randje in een modern jasje. Maar ik merk ook dat ik nog meer muzikale vrijheid claim en grenzen op zoek: van een organisch bandliedje naar een eclectische donkere popsong.” De resultaten van dit proces laat Roxeanne horen in het AGORA Theater. Er is slechts beperkt plek, dus wees er snel bij!

Arthur Japin in FlevoMeer Bibliotheek Lelystad
FlevoMeer Bibliotheek Lelystad heeft Arthur Japin gestrikt voor een lezing. Op zaterdag 12 september om 20.00 uur vertelt deze veelgeprezen auteur over zijn nieuwe roman Mrs. Degas, die op 1 september uitkomt. FlevoMeer Bibliotheek Lelystad trapt ‘LelySTART 2020, maar dan anders’ af met kindertheater. Tijdens Vrijdag Blijdag op vrijdag 11 september speelt Theater het @penstaartje om 16.00 uur de voorstelling Muizenissen, een spannende poppenvoorstelling voor kinderen van 4-8 jaar.

TikTokkers en rondleiding in Kubus
Kubus presenteert op zaterdag 12 september ‘Op afstand’, de leukste gratis kunstroute met dans- en muziekpresentaties, expositie, theatervoorstelling ‘Mondkapje en de Wolf’ én een Meet&Greet met bekende Tiktokkers: Jipzzaza, Jaseyharders en agiiii77! Tussen 13.00 uur en 15.30 uur start er ieder half uur een tour. Er is een speciale jongerentour (10-18 jaar) met de Meet & Greet met de TikTokkers en een kind & volwassenentour, waarbij je in 60 minuten door het hele gebouw wordt geleid en onderweg allerlei leuke presentaties krijgt te zien van Kubus-cursisten, docenten en amateurverenigingen.

360 Tour in Corneel met muziek
Poppodium Corneel biedt op zaterdag 12 september de Corneel 360 tour! Een exclusieve rondleiding, inclusief een spannend optreden op een bijzondere plek in het gebouw. Zowel Jasper Mook (bekend van de Beste Singer/Songwriter van Nederland) als triphopartiest Kretsch クレツ (Popronde 2020) maken hun opwachting tijdens deze tour. Als afsluiter is er een optreden van Minka in de grote zaal.

Het avondprogramma in Corneel begint om 20.15 uur met ‘Dancing on your Seat’. Met dit concept worden Lelystadse DJ’s en de dansavonden van Corneel uitgelicht. Elke dansorganisatie krijgt een uur de tijd om zijn of haar concept te presenteren. Op deze hoor je een breed spectrum aan muziekgenres, van urban hip hop tot drum and bass en van deep house tot break core. Laat je verrassen door de Lelystadse talenten en ga uit je dak op je stoel.

AGORA Experience
Bezoekers ervaren een bijzonder kijkje achter de schermen tijdens AGORA Experience. Al verkennend worden plekken in het pand bezocht die mensen waarschijnlijk nog niet eerder gezien hebben. Onderweg wordt genoten van leuke anekdotes, bijzondere gebeurtenissen, theatrale momenten en vooruitblikken naar het programma van het komende najaar. Laat je verrassen en meeslepen met een bijzonder kijkje achter de schermen van dit prachtige theater.

LelySTART trekt 24.000 bezoekers

Vierentwintigduizend bezoekers snoven afgelopen weekend aan cultuur in Lelystad. Daar werd, onder de noemer LelySTART, het nieuwe culturele seizoen van de Kubus, FlevoMeer Bibliotheek, poppodium Corneel en het Agora Theater op feestelijke wijze geopend.

Succesvolle nieuwe onderdelen
‘Ondanks het gemis van het jongerenprogramma op de zaterdagmiddag hebben we daarmee ongeveer net zoveel bezoekers getrokken als vorig jaar’, zegt festivaldirecteur Jennifer van Dijk. ‘Dit kwam mede doordat we enkele nieuwe succesvolle onderdelen hebben toegevoegd aan de programmering, zoals het Alles Kids event op zaterdag en Carrousel op de vrijdagavond. Ook het mooie weer droeg vast bij aan deze mooie cijfers’. Met daarbij een uitverkochte Comedy Night, een goedbezocht Kunstgras en een uitgelaten publiek dat enthousiast meezong met Trijntje Oosterhuis, blikt de organisatie dan ook terug op een geslaagde twaalfde editie van het festival. De dertiende editie zal plaatsvinden op 11, 12, en 13 september 2020.

Carrousel
Carrousel was dit jaar een nieuw programma-onderdeel, waarbij alle deelnemende organisaties lieten proeven van hun programma onder het dak van het Agora Theater. Dit leverde een afwisselende avond op met muziek, theater, cabaret en zelfs een live action game. ‘Tijdens Carrousel was er ook een mooie samenwerking met Lelystad Creates, met een vol programma gericht op een jonger publiek’, vertelt Jennifer. ‘Hier kwamen dan ook veel jongeren op af. Daaraan merkten wij als organisatie dat er wel behoefte is aan een speciaal jongerenprogramma’.

Hoogtepunten
Ook Henk van Strien, regiomanager van FlevoMeer Bibliotheek, blikt terug op een succesvol LelySTART-weekend: ‘FlevoMeer Bibliotheek Lelystad trok dit jaar ongeveer het dubbele aantal bezoekers in vergelijking met vorig jaar. Live action game ‘Jacht op de onsterfelijke’, het Alles Kids event en de literaire lezing van Thomas Olde Heuvelt waren totaal verschillende activiteiten, maar elk vond een enthousiast publiek’.

‘Kunstgras en de speurtocht worden steeds beter gevonden’, zegt Ingrid Krabbe van De Kubus uitbundig. ‘Elk jaar zien we de bezoekersaantallen stijgen. Dit jaar hadden we bovendien voor het eerst een terras voor De Kubus. Dat zat steeds hartstikke vol!’

Ook de straatartiesten waren dit jaar weer een hit. Nieuw dit jaar was dat er ook op zaterdag straattheater was geprogrammeerd, wat voor flink wat reuring zorgde in het straatbeeld. Op zondag vonden de films bij het Agora Theater weer gretig aftrek, evenals de acts van poppodium Corneel op het hoofdpodium op zaterdagavond. Duizenden mensen kwamen op de been om Suzan & Freek, Bo Saris en Trijntje Oosterhuis live te bewonderen.

Start van een nieuw cultureel seizoen
Het weekend werd spetterend afgesloten met de officiële start van het nieuwe culturele seizoen. Wethouder Peter Schot trapte af met een korte toespraak en een mooi gedicht, waarna het Poëtrio van Thomas Gerla, Gijs Murray en Peter de Vries het stokje overnam met een prachtig optreden van spoken word, muziek, liedjes en cabaret. Daarmee is het culturele seizoen 2019-2020 in Lelystad nu officieel van start gegaan.

Bekijk alle foto’s hier of op onze Facebookpagina!

Lelystart

Over ons