LelySTART 2020 afgelast

De organisatie van het culturele festival LelySTART heeft besloten de nieuwe editie 2020 komende september af te gelasten. Het gratis toegankelijke festival heeft een goede naam opgebouwd en een grote bekendheid gekregen waar de organisatie trots op is. Het is daarom met pijn in het hart dat LelySTART 2020, vanwege de onvoorspelbare ontwikkelingen rond het coronavirus, dit jaar niet door kan gaan.

In de afgelopen weken heeft de organisatie, bestaande uit AGORA Theater, Poppodium Corneel, De Kubus, FlevoMeer Bibliotheek Lelystad en City Marketing, constructief gewerkt aan een mooie invulling voor LelySTART 2020. Echter door de onzekere toekomstverwachting is het financiële risico te groot om de organisatie voort te zetten. Daarnaast heeft de onvoorspelbare toekomst effect op zowel de programmering als op de organisaties en verenigingen die jaarlijks hun bijdrage leveren. Daar komt bij dat er met anderhalve meter afstand geen bruisend festival neergezet kan worden. Dit alles gaat ten koste van de kwaliteit en dus kan de organisatie niet voldoen aan de verwachtingen van het publiek. Zij betreurt het besluit, maar is ervan overtuigd dat dit de enige juiste keuze is.

De organisatie zet zich de komende tijd in voor de nieuwe editie in 2021. Door de ontwikkeling van het Theaterkwartier zal het bekende festivalterrein naast het AGORA Theater niet meer beschikbaar zijn. De culturele instellingen denken na over een geheel nieuwe en sprankelende opzet die het gevoel creëert van ‘daar moet je bij zijn’! Het uitgangspunt van LelySTART om, in samenwerking met zoveel mogelijk Kunst- en Cultuurpartners, samen met de Lelystedelingen de start van het Culturele seizoen te vieren blijft.

LelySTART trekt 24.000 bezoekers

Vierentwintigduizend bezoekers snoven afgelopen weekend aan cultuur in Lelystad. Daar werd, onder de noemer LelySTART, het nieuwe culturele seizoen van de Kubus, FlevoMeer Bibliotheek, poppodium Corneel en het Agora Theater op feestelijke wijze geopend.

Succesvolle nieuwe onderdelen
‘Ondanks het gemis van het jongerenprogramma op de zaterdagmiddag hebben we daarmee ongeveer net zoveel bezoekers getrokken als vorig jaar’, zegt festivaldirecteur Jennifer van Dijk. ‘Dit kwam mede doordat we enkele nieuwe succesvolle onderdelen hebben toegevoegd aan de programmering, zoals het Alles Kids event op zaterdag en Carrousel op de vrijdagavond. Ook het mooie weer droeg vast bij aan deze mooie cijfers’. Met daarbij een uitverkochte Comedy Night, een goedbezocht Kunstgras en een uitgelaten publiek dat enthousiast meezong met Trijntje Oosterhuis, blikt de organisatie dan ook terug op een geslaagde twaalfde editie van het festival. De dertiende editie zal plaatsvinden op 11, 12, en 13 september 2020.

Carrousel
Carrousel was dit jaar een nieuw programma-onderdeel, waarbij alle deelnemende organisaties lieten proeven van hun programma onder het dak van het Agora Theater. Dit leverde een afwisselende avond op met muziek, theater, cabaret en zelfs een live action game. ‘Tijdens Carrousel was er ook een mooie samenwerking met Lelystad Creates, met een vol programma gericht op een jonger publiek’, vertelt Jennifer. ‘Hier kwamen dan ook veel jongeren op af. Daaraan merkten wij als organisatie dat er wel behoefte is aan een speciaal jongerenprogramma’.

Hoogtepunten
Ook Henk van Strien, regiomanager van FlevoMeer Bibliotheek, blikt terug op een succesvol LelySTART-weekend: ‘FlevoMeer Bibliotheek Lelystad trok dit jaar ongeveer het dubbele aantal bezoekers in vergelijking met vorig jaar. Live action game ‘Jacht op de onsterfelijke’, het Alles Kids event en de literaire lezing van Thomas Olde Heuvelt waren totaal verschillende activiteiten, maar elk vond een enthousiast publiek’.

‘Kunstgras en de speurtocht worden steeds beter gevonden’, zegt Ingrid Krabbe van De Kubus uitbundig. ‘Elk jaar zien we de bezoekersaantallen stijgen. Dit jaar hadden we bovendien voor het eerst een terras voor De Kubus. Dat zat steeds hartstikke vol!’

Ook de straatartiesten waren dit jaar weer een hit. Nieuw dit jaar was dat er ook op zaterdag straattheater was geprogrammeerd, wat voor flink wat reuring zorgde in het straatbeeld. Op zondag vonden de films bij het Agora Theater weer gretig aftrek, evenals de acts van poppodium Corneel op het hoofdpodium op zaterdagavond. Duizenden mensen kwamen op de been om Suzan & Freek, Bo Saris en Trijntje Oosterhuis live te bewonderen.

Start van een nieuw cultureel seizoen
Het weekend werd spetterend afgesloten met de officiële start van het nieuwe culturele seizoen. Wethouder Peter Schot trapte af met een korte toespraak en een mooi gedicht, waarna het Poëtrio van Thomas Gerla, Gijs Murray en Peter de Vries het stokje overnam met een prachtig optreden van spoken word, muziek, liedjes en cabaret. Daarmee is het culturele seizoen 2019-2020 in Lelystad nu officieel van start gegaan.

Bekijk alle foto’s hier of op onze Facebookpagina!

Lelystad maakt zich klaar voor cultuurexplosie

LelySTART mag je niet missen! Nog een weekje en dan barst het nieuwe culturele seizoen los! Lelystad wordt dan een heel weekend lang ondergedompeld in alle culturele disciplines, van dans tot theater, van muziek tot cabaret, van literatuur tot culturele kindereducatie, van culinaire hoogstandjes tot straattheater… Daarmee is LelySTART hét moment om te komen proeven van het culturele aanbod in de stad. Continue reading

Thomas Gerla is afsluiter LelySTART 2019

Afsluiting LelySTART met officiële aftrap nieuw cultureel seizoen

Tijdens LelySTART viert Lelystad met een explosie aan kunst, muziek, literatuur, theater, comedy, film en workshops de start van een nieuw cultureel seizoen. Dit jaar wordt dat extra gevierd door een officiële afsluiter van het festival als aftrap van het nieuwe culturele seizoen in Lelystad. Deze seizoensaftrap wordt verzorgd door voormalig stadsdichter Thomas Gerla met Gijs Murray en Peter de Vries als Poëtrio. Wethouder Peter Schot zal het culturele seizoen officieel openen. Iedereen is van harte welkom zondag 15 september om 16.00 uur in AGORA Theater om hierbij aanwezig te zijn.

Poëtrio
Het stadsdichterschap van Thomas Gerla is tot een einde gekomen. Wie genoten heeft van zijn voordrachten, kan nu nu genieten van Poëtrio, het trio dat hij de afgelopen twee jaar heeft gevormd met pianist Gijs Murray en drummer Peter de Vries. Tijdens deze officiële seizoensaftrap brengen ze nieuw werk ten gehore, evenals hun greatest hits van de afgelopen twee jaar, zoals Paddenstoel en Het grote lied der vergetelheid, of, zoals dat onder fans beter bekend is: Laat het zijn zijn zijn zijn. Centraal in deze show staan de opening van het nieuwe seizoen, de stad Lelystad en ook een beetje het afscheid van Thomas als stadsdichter. Een spannende combinatie van spoken word, muziek en cabaret!

Veelbelovend en afwisselend programma op zaterdagavond

Op zaterdagavond 14 september biedt LelySTART een veelbelovend en afwisselend programma. Theaterliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens Comedy Night in AGORA Theater, terwijl poppodium Corneel muziekliefhebbers prachtige namen op het hoofdpodium biedt. Trijntje Oosterhuis en Suzan & Freek zijn hier de grote namen, terwijl Bo Saris voor een nostalgische noot zal zorgen met zijn interpretatie van bekende nummers van Michael Jackson. Bij FlevoMeer Bibliotheek geeft Thomas Olde Heuvelt een literaire lezing. Een mooi, afwisselend programma, met voor ieder wat wils.

Comedy Night
AGORA Theater brengt bezoekers een avond vol lachtranen en buikspierpijn. Op de LelySTARTzaterdagavond is er namelijk weer een cabaretavond. Tijdens deze Comedy Night zullen er verschillende cabaretiers te zien zijn. Onbekend en nieuw talent, afgewisseld met een meer bekende naam als headliner. Uiteraard is er ook een MC (Master of Ceremonies) die de verschillende cabaretiers aan elkaar praat. Welke artiesten dit jaar komen, blijft nog even een verrassing; de namen maakt TVB Theater namelijk pas kort van tevoren bekend. Maar dat het een avond vol lachen, gieren en brullen wordt, staat buiten kijf.

Bo Saris sings Michael Jackson
Zin om los te gaan op Thriller? Om mee te blèren met Bad? Te ‘moonwalken’ op Billy Jean? Dan moet je zeker het hoofdpodium bezoeken op de LelySTARTzaterdagavond, want dan brengt Bo Saris, tien jaar na het overlijden van Michael Jackson, een eerbetoon aan deze muzikale held. Onlangs gaf de zanger en Idols-winnaar nog een muzikaal eerbetoon aan de King of Pop in de Melkweg in Amsterdam, zoals hij dat in 2009 – 5 dagen na Jacksons dood – in Paradiso ook deed. Het werden memorabele avonden. Op LelySTART komen Jacksons grootste hits langs in een zinderende set van een uur.

Trijntje Oosterhuis, Suzan & Freek en Thomas Olde Heuvelt
Eerder maakte de organisatie al bekend dat Trijntje Oosterhuis en Suzan & Freek, die inmiddels met hun nieuwe single Blauwe Dag in de top 40 staan, de grote muzikale namen van LelySTART zijn. Zij geven op de zaterdagavond een spetterende show op het hoofdpodium. Thomas Olde Heuvelt is dit jaar de grote literaire naam. Hij geeft op de LelySTARTzaterdagavond een lezing bij FlevoMeer Bibliotheek. Olde Heuvelt werd bekend door zijn internationale bestseller Hex en hij schreef dit jaar ook het Spannende Boeken Wekengeschenk.

Beleef cultuur op zaterdagmiddag

Op zaterdagmiddag 14 september is er vooral heel veel te doen en te beleven tijdens LelySTART. Zo kun je over straat zwerven voor spectaculair straattheater en kun je bij Alles Kids in de bibliotheek terecht voor alles van kinderwens tot kleuterklas. Bovendien is er weer Grote Boekverkoop! Kubus heeft open huis met een spannende speurtocht, AGORA Theater biedt etalages op het gebied van dans, koren en muziek en uiteraard is er ook een nieuwe editie van Kunstgras! Deze LelySTARTzaterdag wil je niet missen!

Straattheater
Dit jaar is er op zaterdag tijdens LelySTART ook van alles te beleven op straat. Natuurlijk is er traditiegetrouw de weekmarkt, maar dit jaar lopen er ook verschillende straatartiesten rond! Bubblusion is bijvoorbeeld een koningin met bellenblazen. Dat belooft straten vol zeepbellen! Bij Fiets je Schilderij kun je plaatsnemen op de speciale verffiets om een echt, kleurrijk schilderij te maken, waarna je die kunt drogen op de droogfiets. Verder haalt City Marketing Lelystad, in samenwerking met de weekmarkt, ook de Dragon Riders en Teorge Micheal naar LelySTART. Vergeet dit jaar op de LelySTARTzaterdag dus zeker niet om even lekker over straat te zwerven, want Lelystad geeft lucht!

Alles Kids en Grote Boekverkoop
FlevoMeer Bibliotheek haalt dit jaar alles uit de kast voor ouders van jonge kinderen. (Toekomstige) ouders hebben namelijk behoefte aan informatie, maar weten niet altijd waar ze deze kunnen vinden. Het Alles Kids-evenement richt zich daarom op alle zaken waarmee (toekomstige) ouders te maken krijgen van kinderwens tot kleuterklas. Denk daarbij aan een uitgebreide informatiemarkt, workshops, demonstraties, duurzame kinderkledingruilbeurs en een kinderboekverkoop. Ook voor de kinderen is er van alles te beleven, zoals schminken, een photo boot, levende boekfiguren en de kindervoorstelling Dierendorpje voor kinderen vanaf 3 jaar, gebaseerd op het bekende prentenboek van Kim-Lian van der Meij en Gitte Spee. Buiten op straat is er bovendien een optocht van historische kinderwagens. Naast het Alles Kids-evenement is bij FlevoMeer Bibliotheek ook de jaarlijkse Grote Boekverkoop van de Vrienden van de Bieb.

Open Huis en spannende speurtocht
Kubus gooit op zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur de deuren wagenwijd open tijdens het Open Huis. Middels een spannende speurtocht maken kinderen op een speelse manier kennis met de vele kunstvormen van Kubus én het spannende gebouw. Voor de winnaars is er een supergave prijs, die om 16.15 uur in de theaterzaal van Kubus wordt uitgereikt. Naast de speurtocht kunnen bezoekers ook genieten van het Indoor Pop’sCool fest onder leiding van Roy Oostweegel en Tessa Bouwmeester, en een kijkje nemen in de vele lokalen. Daar kunnen ze instrumenten uitproberen of in gesprek gaan met de docenten.

Dans-, koren en muzieketalage
AGORA Theater barst op zaterdagmiddag bijna uit z’n voegen door de explosie aan optredens. Zo is er in de Grote Zaal een Dansetalage met voorstellingen van Reflex Ballet- & Dansstudio Lelystad, DD Dance en Balans & Dans, en kunnen bezoekers genieten van de Kubus dansvoorstelling ‘Verloren Vleugels’. In de Van Wijnenzaal is er een koren- en muzieketalage met optredens van het Flevolands Jeugd Symfonie Orkest, het Flevolands Symfonie Orkest, het Bachkoor, het Bataviakoor Lelystad, het Smartlappenkoor de Waterlanders, Circle of Music, en Popkoor Expression. In de hal van FlevoMeer Bibliotheek is bovendien van 14.45 tot 15.45 uur de aftrap van het Maestro programma door het Harmonieorkest Lelystad.

Kunstgras
Een nieuwe editie LelySTART betekent ook een nieuwe editie Kunstgras! Een gekende plek om elkaar tijdens het festival te ontmoeten en te genieten van de kunstmarkt die Kubus jaarlijks realiseert met kunstenaars, De Batavia, lekkere sapjes, pannenkoeken en Franse delicatessen. En vergeet alle mooie optredens niet! Het podium herbergt namelijk grappige, korte impressies van de Kubusmusicals, de popavonden en de meest recente choreografieën. Bovendien kunnen jonge bezoekers vanaf 3 jaar genieten van de familievoorstelling Roodkapje, een muzikaal en vrolijk liefdesverhaal waarin Roodkapje het na 388 jaar ineens beu is. Altijd maar hetzelfde verhaal. Ze besluit het deze keer eens helemaal anders aan te pakken!

LelySTART presenteert Carrousel

Spetterend programma onder dak van AGORA Theater

Onder de naam Carrousel presenteren De Kubus, AGORA Theater, Poppodium Corneel en FlevoMeer Bibliotheek, in samenwerking met City Marketing, op vrijdagavond 13 september voorproefjes van hun nieuwe culturele programma onder het dak van AGORA Theater. Via spectaculaire optredens, interessante lezingen, ontroerende voorstellingen en bijzondere doe-activiteiten beleven bezoekers tijdens deze avond, in een Parade-achtige setting, het aanbod van het nieuwe culturele seizoen in Lelystad. Niemand hoeft op deze manier te kiezen, maar kan door de centrale locatie gemakkelijk rouleren tussen de verschillende programmaonderdelen.

Jacht op de onsterfelijke
FlevoMeer Bibliotheek presenteert (op vrijdag de dertiende!) in samenwerking met JTL de life action game ‘Jacht op de onsterfelijke’. Vampiers zijn meesterlijk in het verborgen houden van hun ware identiteit. In de prachtige ruimtes van Dracula’s landhuis Sinaia ontmoeten de bezoekers maar liefst zes bijzondere mensen. Vijf van hen zijn sterfelijk, een van hen is een vampier. Maar wie? Aan de bezoekers om dit uit te vinden, door goed te observeren en door de ‘verdachten’ te ondervragen. Dat kan in de bibliotheek van het landhuis (Wicked Words) of in de eetkamer (Deadly Divine). ‘Jacht op de onsterfelijke’ is de teaser en proloog van ‘De Bruid van Dracula’, de life action game die op 26 oktober plaatsvindt bij FlevoMeer Bibliotheek Lelystad.

Familiemusical en theater
De Kubus presenteert tijdens Carrousel een programma vol zang, dans en theater. Musicalgroep Kubus trapt af met zang, dans en een scène uit de musical Titanic; een meeslepend en dramatisch stuk vol passie. Daarop volgt een reprise van delen uit de voorstelling ‘Nu even Niet/Nu even wel’ door Theatergroep Droog. In 2014 ontving deze voorstelling de Lelystadse aanmoedigingsprijs voor de amateurkunst! Het stuk is een samenvoeging van twee korte toneelstukken van Maria Goos, ‘Nu even wel’ en ‘Nu even niet’. Ten slotte sluit het Kubusprogramma af met het Theaterlab. Dit is een platform onder leiding van Valentina Elèni waar je als volwassene vrij mag spelen; een laboratorium waar je dingen mag testen, mag laten ontploffen en kan laten groeien. Voor deze vrijdagavond hebben spelers van het Theaterlab iets bijzonders voorbereid! Daarnaast is er een open podium voor hiphop! Geen vaste shows maar allerlei momenten waarop je welkom bent om je skills te tonen. Ben je danser, rapper, MC, DJ of onderdeel van een muzikale groep? Kom jammen!

Mell & Vintage Future
Corneel presenteert met trots Mell & Vintage Future. Aandachtige tv-kijkers kennen Mell al van haar deelname aan The Voice en van het duet dat ze daarna opnam met Douwe Bob. Inmiddels vormt Mell een trio met topmuzikanten Nico Brandsen (Hammond) en Ton Dijkman (drums) onder de naam Mell & Vintage Future. Onlangs kwam hun geweldige debuutalbum uit, waarvan al veel singles werden platgedraaid op NPO Radio 2, waren ze te gast bij Rob Stenders en Leo Blokhuis en Marco Borsato noemde het album één van zijn favorieten. De single ‘Forever’ werd ook al de NPO Radio 2 TopSong! Kortom: reden genoeg voor Corneel om deze band heel snel naar Lelystad te halen! Met muzikanten die al speelden met Barry Hay, Marco Borsato, Thé Lau, Ilse DeLange en Kane kán het niet anders dan een topconcert worden.

Kom proeven van nieuw theaterseizoen
AGORA Theater laat bezoekers tijdens Carrousel letterlijk proeven van het komende theaterseizoen! In mini-optredens laten verschillende geboekte artiesten zien wat ze in huis hebben en wat bezoekers kunnen verwachten als ze kaarten kopen voor hun show. Laat je verrassen en meeslepen door het aanbod van muziek tot cabaret! Alle artiesten zullen twee keer optreden, zodat bezoekers niets hoeven te missen als ze rondlopen.